Ga naar de inhoud

Zonnepanelen verzekeren

Het Verbond van Verzekeraars heeft een “Zonnepanelenclausule” gepresenteerd voor het verzekeren van zonnepanelen op daken die verzekeraars kunnen opnemen in hun polis of voorwaarden. De inspectie SCIOS Scope 12 maakt onderdeel uit van de clausule. 

Vanaf het moment dat de clausule op de verzekeringspolis van toepassing is voor de zonnepanelen zelf, wordt dekking gegeven tegen brand, ontploffing, bliksem, lucht- en ruimtevaartuigen en stormschade. De clausule beschrijft aan welke eisen een PV-Installatie moet voldoen. Daarnaast vermeldt de clausule welke documentatie de verzekerde in geval van schade moet overleggen. 

SCIOS Scope 12

De clausule is tot stand gekomen door samenwerking tussen de brancheorganisatie voor de zakelijke verzekeringsmarkt VNAB en het Verbond van Verzekeraars. Sinds de zomer van 2019 hebben verschillende verzekeraars de premies voor zonne-energie installaties verhoogd in verband met een verhoogd brandrisico. Dit heeft er in sommige gevallen toe geleid dat installaties op daken niet meer rendabel zijn. Waardoor initiatiefnemers van zonne-installaties op bedrijfsdaken en consumenten de aanschaf van zonnepanelen gaan heroverwegen. Om tot een oplossing te komen zijn Techniek Nederland en Holland Solar in gesprek gegaan met het Verbond van Verzekeraars voor betere voorlichting en regelgeving voor het plaatsen van panelen. 

Onderdeel van de clausule is tevens een meldingsplicht door de verzekerde bij de verzekeraar voor het plaatsen, vervangen of uitbreiden van een zonnepaneleninstallatie met een vermogen van 5kVA of meer.

Download hier een een voorbeeld clausule zonnepaneleninstallaties met een vermogen van meer dan 5kVA (garantie).

Deel deze blog

Lees ook deze blogs

Vereffenen kan altijd beter

Aarden en vereffenen van zonnepanelen kan (bijna) altijd beter! Er is veel discussie, onwetendheid en zelfs tegenstrijdigheid onder installateurs hoe zonnepanelen, de constructie en alle overige metalen onderdelen onderling vereffend moeten worden en worden geaard.

Lees verder »