Meteen naar de inhoud

Alles over SCIOS Scope 12

Krijg zekerheid over uw installatie met een SIOS Scope 12 inspectie

Over Scope 12

SCIOS Scope 12 is de inspectie voor zonnepanelen. De inspectie is samengesteld door het Verbond van Verzekeraars samen met deskundigen uit de branche. Voorheen werden er veel verschillende keuringen uitgevoerd door bedrijven. De te keuren punten waren niet vastgelegd waardoor de keuringen sterk konden verschillen per bedrijf. De Scope 12 inspectie daarentegen heeft vaste punten die geïnspecteerd moeten worden en die gelden voor elk bedrijf die de inspectie uitvoert. 

De Scope 12 biedt twee inspecties aan de eerste bijzondere inspectie (EBI) en de periodieke inspectie (PI). De EBI is altijd noodzakelijk als de pv-installatie nog niet geïnspecteerd is. De PI inspectie vindt elke 3 tot 5 jaar plaats.

Nadat de zonnepanelen zijn geïnspecteerd kan de installatie worden geregistreerd in het SCIOS Scope 12 register. Daarmee is de PV-Installatie toegankelijk voor verzekeraars en kunnen verzekeraars beoordelen of de zonnepanelen verzekerbaar zijn. 

SCIOS Scope 12

Waarom is een Scope 12 inspectie nodig?

Met een SCIOS Scope 12 inspectie bent u zeker van een veilige PV-installatie. Daarnaast is het vaak een eis van verzekeraars dat uw zonnepanelen inclusief de installatie Scope 12 gekeurd zijn. Doordat er branden ontstaan zijn bij onveilige geïnstalleerde PV-installaties eisen verzekeraars steeds vaker een inspectie, voordat zij goedkeuring geven voor de verzekering. Om te voorkomen dat de verzekeraar uw verzekering afwijst is het goed om vooraf na te gaan bij de verzekeraar wat de eisen aan de verzekering zijn. Naast een eerste keuring kan het zijn dat de verzekeraar in de clausule een periodieke inspectie eist.

Wat wordt er gecontroleerd bij de inspectie?

Bij de inspectie worden zowel de zonnepanelen als de volledige installatie geïnspecteerd. Er wordt gecontroleerd of de installatie werkt, veilig is en of deze aangelegd is zoals gedocumenteerd is. 

Welke punten worden gecontroleerd? 

  • De veiligheid van de PV-installatie
  • De betrouwbaarheid van de installatie
  • De duurzaamheid van de  materialen
  • De actuele staat van alle onderdelen van de installatie
  • Visuele inspectie van de zonnepanelen op schade en fabricagefouten
  • Controle op de benodigde documentatie
 
SCIOS Scope 12
SCIOS Scope 12

Wat houdt een SCIOS Scope 12 registratie in?

Voor een meerprijs van € 250,- kunt u de PV-installatie laten registreren in het SCIOS register. In dit systeem kunnen verzekeraars zien of de zonnepanelen geïnspecteerd zijn. Gaat u voor een inspectie bij SolarScope, dan bent u er zeker van dat wij registratie pas zullen doen als de eventuele verbeterpunten opgelost zijn. Hierdoor bent u dus altijd zeker van een SCIOS Scope 12 goedgekeurde installatie.

Inspectie vanaf €750,-

Vraag direct uw offerte aan of lees eerst meer informatie over onze werkwijze.